Iriscopie - Typen

Om de pupil van een oog zit een gekleurde ring: De Iris.
Zo uniek als elk mens afzonderlijk is, is ook iedere iris uniek in kleur(en) en de ontelbare patronen.

Er zijn 3 hoofdtypen: de blauwe iris, de bruine iris en de mengvorm, oftewel de groene iris. De kleur zegt veel over het type mens / ras en hoe het zich in de loop van generaties heeft aangepast aan de levensomstandigheden. Blauwe ogen bevatten geen pigment en vangen daardoor meer licht op, net als de blanke huid. Van het weinige zonlicht moest zoveel mogelijk worden opgenomen. Bruine ogen beschermen met hun pigment voor teveel zonlicht, net als de vaak bijbehorende huid.

Bij elk type hoort een bepaalde constitutie. Dat wil zeggen een manier van reageren op ziekteverwekkers.

Het lymfatische type

Dit is het pure blauwe oog. Onderverdelingen zijn het neurogene type en het hydrogene type. Mensen met blauwe ogen reageren eerder op ziekteverwekkers met ontstekingen (verkoudheid, oorontstekingen). Ze reageren snel op verkeerd voedsel e.a. Het lichaam geeft direct waarschuwingssignalen af als er iets is. Problemen reflecteren zich ook duidelijk zichtbaar in de iris.

Het haematogene type

Dit is het pure bruine oog. Mensen met een bruine iris reageren meestal minder snel en heftig. Aandoeningen ontstaan meestal langzaam en daardoor hebben deze mensen vaak pas laat in de gaten, dat er iets mis is. Zo kunnen ze lang met verkeerde gewoonten doorgaan, zonder dat het lichaam signalen afgeeft. Afvalstoffen bouwen zich op, zonder dat het lichaam protesteert. Klachten manifesteren zich dan ook vaak pas op latere leeftijd. Parrallel hiermee is ook het moeilijk diagnosticeren van een probleem in een donker oog.

De biliaire constitutie

De gemengde iris of groene iris heeft eigenschappen van zowel de blauwe als de bruine iris. Je zou kunnen zeggen dat deze mens in een conflict leeft tussen de snelle heftige reacties van het lymfatische type en het langzame gelijkmatige proces van het haematogene type. De gevoelige plek van dit type is de spijsvertering.

© 2019 Ellen de Lange - Homeopathie Praktijk Purmerend Waterland