N.E.I.

N.E.I. staat voor Neuro Emotionele Integratie. Het is een methode die ontwikkeld is door Roy Martina. Het is gebaseerd op o.a. Touch for Health (een methode om via spiertests ziekten en overgevoeligheden op te sporen) en ook N.L.P. (Neuro Linguistisch Programmeren; een methode om de onbewuste processen die ten grondslag liggen aan problemen in je leven bewust te maken).

N.E.I. beschouw ik als een geschenk uit de hemel. In zeer korte tijd kan je je via deze methode bewust worden van het waarom van ziekten, klachten, problemen én deze ook integreren (dwz. wat je kan gebruiken houd je en de balast laat je los).
Via o.a. psychotherapie en hypnotherapie kan je je wel bewust worden van het hoe en waarom, maar dan is het vaak nog niet geïntegreerd. Je kan er dan nog steeds last van hebben.

N.E.I. is een hele simpele regressietherapie waarbij alles wat naar boven komt meteen geïntegreerd wordt. Je zit gewoon op een stoel en ik kom op een stoel naast je zitten. Van te voren doen we wat simpele grondingsoefeningen. Dan moet je je duim en wijsvinger tegen elkaar houden alsof je een potlood stevig vast houdt. Ik probeer duim en wijsvinger uit elkaar te trekken, waarbij ik vragen stel. Eerst een paar testvragen, zoals je naam en een vreemde naam, om te kijken of we goed contact hebben. Aan de hand van hoe sterk je duim en wijsvinger tegen elkaar kunt houden, kan ik testen of de vragen die ik stel waar of niet waar zijn. Bij je eigen naam blijf je normaal gesproken heel sterk en bij de vreemde naam word je zwak.

N.E.I. laat goed zien, dat als je bewust of onbewust in een leugen met jezelf en je omgeving leeft, dat enorm verzwakt. Dat kost bergen energie en kan je ziek maken. Emoties die zich hebben vastgezet kosten je ook heel veel energie. Je draagt het allemaal met je mee en het stroomt daar niet meer goed. Waar het stroomt, daar is leven en energie, waar de stroom geblokkeerd wordt, daar is vermoeidheid en ziekte.

N.E.I. werkt met de 5 elementen volgens de Chinese filosofie: vuur, aarde, metaal, water en hout. Bij al die elementen horen bepaalde emoties en organen die daarmee verbonden zijn. Verdriet gaat bijvoorbeeld op de longen zitten, boosheid op de lever, angst op de nieren en gekwetstheid op het hart. Ook veel van onze spreekwoorden en gezegdes zijn terug te voeren op het verband tussen gemoedsgesteldheden en organen of lichaamsdelen. Denk aan "halsstarrigheid", "je poot stijf houden", "iets op je lever hebben", "je gal spuwen", "als een blok op je maag" of het "gebroken hart" en nog vele andere.

N.E.I. gaat niet zozeer uit van een objectieve waarheid. Van belang is hoe jij iets hebt ervaren. Of vorige levens wel of niet bestaan is ook niet van belang. Als we op een 'ander' leven uitkomen, laat het geschetste plaatje heel duidelijk de rode draad van het probleem zien. Door het plaatje wordt iets bewust en kan het geïntegreerd worden. Dat en het gevoel van bevrijding daarna is het enige wat telt. Voorzichtiger nog moeten we zijn als er iets uit het onbewuste naar boven komt wat met dit leven te maken heeft. Hoe vaak is het niet gebeurd, dat ouders of anderen onterecht zijn aangeklaagd, na een of andere regressie of therapeutische sessie? Interpretatie van wat naar boven komt, komt heel nauw. Via een plaatje wat ontstaat kan bijvoorbeeld bewust gemaakt worden, dat iemand zich misbruikt voelt. Dat zou dan kunnen worden vertaald in sexueel misbruik. Het wil echter lang niet altijd zeggen, dat hij of zij echt op die manier misbruikt is. De zwaarte van zo'n plaatje geeft alleen aan hoe zwaar misbruikt hij of zij zich voelt.

N.E.I. werkt ook met ademen en acupunctuurpunten. Met het bewust worden van wat er gebeurd is of nog steeds aan de hand is, komen vaak de emoties naar boven. Terwijl ik achter je sta, maak ik een draaiiende beweging op 2 acupunctuurpunten in je oren, die de rechter en linker hersenhelft met elkaar verbindt. Jij moet ondertussen goed doorademen en vooral krachtig uitademen. Je gooit de geblokkeerde emoties zodoende van je af. Je ene hand ligt op het corresponderende orgaan, je andere op je voorhoofd. Ik praat tegen je om je te helpen ervan doordrongen te raken, dat het probleem nú niet meer bestaat of dat het je niet helpt om de emotie vast te houden en ik geef je affirmaties. Sowieso doorademen in emotionele situaties, helpt je om je niet in die emoties te verliezen of te blokkeren.

N.E.I. sessies geven na afloop een gevoel van ruimte, bevrijding. In dat opzicht is dat wat bewust gemaakt is en geïntegreerd duidelijk waar. "Wie geneest heeft gelijk" Het plaatje heeft een handvat geschapen, waardoor het probleem grijpbaar werd. Daarna kan het losgelaten worden, inclusief de wel of niet objectieve feiten. Het is dan ook niet meer van belang. Het speelt tenslotte niet meer. Klachten die ermee in verband stonden, kunnen direct of na een tijdje verdwijnen. Dit proces ondersteun ik meestal met homeopathie. Het benodigde middel kan ook meteen worden uitgetest.

© 2019 Ellen de Lange - Homeopathie Praktijk Purmerend Waterland