Phytotherapie

Phytotherapie oftewel de kruidengeneeskunde is een geneeswijze zo oud als de mensheid zelf. Instinctmatig vond men de juist passende plant voor een kwaal. Zelfs nog maar een halve eeuw geleden was men bij ziekte grotendeels aangewezen op kruiden. Er was inmiddels onder meer morfine en aspirine voor pijnbestrijding uitgevonden en digoxine voor hartproblemen, maar deze middelen waren afkomstig van planten: Digoxine is de farmaceutische variant van de uiterst giftige stof digitaline in de Digitalis (Vingerhoedskruid), de werkzame stof in aspirine, acetylsalicylzuur, werd oorspronkelijk gewonnen uit de bast van de Salix (Wilg) en morfine is de geïsoleerde werkzame stof uit opium uit de Papaver (de Slaapbol).

Ondanks vele nieuwe uitvindingen van chemische verbindingen en stoffen die de mens in zijn strijd tegen allerlei ziektes en de dood kunnen bijstaan, zijn nog steeds veel farmaceutische medicijnen gebaseerd op kruiden.

In de Phytotherapie (phytos = plant) wordt uitsluitend met niet giftige planten gewerkt. Desondanks zijn de laatste jaren veel kruiden verboden, omdat ze schade zouden kunnen berokkenen. Dit terwijl kruiden die in de keuken worden gebruikt, vaak in het geheel niet altijd ongevaarlijk zijn.

De nootmuskaat bijvoorbeeld geeft bij overdosis hallucinaties. Ook in kruiden als basilicum, kaneel en venkel zitten stoffen waarvan je niet teveel moet binnenkrijgen. Toch worden deze gelukkig niet verboden, want ze zijn niet alleen lekker, maar bevatten ook heel veel genezende eigenschappen.

Van kruiden kun je thee zetten en omslagen maken. Overal kan je tegenwoordig boeken vinden over kruiden en hun toepassingen. De kruidengeneeskunde wint weer aan belangstelling. Steeds meer mensen zoeken hun heil bij kruiden. Zowel bij een simpele verkoudheid, hooikoorts en een moeilijke stoelgang als bij gewrichtspijn, te hoog cholesterol en hoge bloeddruk (vaak naast reguliere medicijnen).

Kruiden werken zeer goed drainerend (schoonmakend) en versterkend. Beide, zowel een schoon lichaam (bloed en weefsels) als een goede weerstand, vormen de basis voor een goede gezondheid.
In mijn praktijk maak ik er dan ook dankbaar gebruik van.

© 2019 Ellen de Lange - Homeopathie Praktijk Purmerend Waterland