Voeding - Gezond Eten

Ons dagelijks voedsel is overbelast met kunstmatige toevoegingen, geharde vetten en geraffineerde koolhydraten (= witmeelproducten, witte suiker). Overal zit dat in verstopt: In alle 'kant en klaar' producten, koek, gebak en snoep, broodbeleg, vla, ijs, frisdrank e.v.a.

voedingBij baby en kindervoeding begint het al: o.a. roosvicee (!!), liga (!), yoki, danoontje...
en dat allemaal onder het mom dat het gezond zou zijn. Reclames maken ons wijs dat geraffineerde suikers goed voor ons en vooral onze kinderen zijn ("Echte kristalsuiker" in bijv. chocoladepasta en lollies die als gezond worden aangeprezen). Geraffineerde witte suiker bevat totaal geen voedingsstoffen. Het zijn zgn. lege calorieën. Het onttrekt zelfs voedingsstoffen aan het lichaam. Veel van deze producten maken dat we ondervoed (!) raken, de weerstand verlagen en ziek worden. Niet alleen fysieke kwalen, maar ook problemen van psychische aard: ADHD o.a. komt heel vaak door een teveel aan witte suiker, te weinig goede vetten, zoals vette vis en kleurstoffen (m.n. E 102).

Aan de andere kant maken ze ons wijs dat we van vet dik worden. Magere producten en producten met 0% vet worden aangeprezen als goed voor de slanke lijn. Ondanks al die magere producten worden de kinderen toch steeds dikker.
Hoe kan dat dan? Ook al is allang bekend dat vetten niet dik maken of het cholesterol verhogen (mits de juiste vetten en in de juiste verhoudingen), toch blijven ze doorgaan met reclame maken voor o.a. optimel en becel pro-activ.Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die volle melk drinken slanker zijn dan kinderen die magere melk drinken.

voedingVetten voeden veel sneller dan koolhydraatrijke producten. Dus eten we hiervan minder dan van suikerrijke voeding. Hoe minder we eten, hoe minder calorieën we binnen krijgen. Koolhydraten maken, door de insulineproductie te verhogen, ook nog eens dat we meer en weer sneller honger krijgen, dus eten we daar nog veel meer van. voedingVetten hebben we hard nodig voor allerlei processen in het lichaam, w.o. de aanmaak van hormonen en bijv. de kalkstofwisseling. Zonder vitamine D, welke alleen in vetten voorkomt, wordt geen kalk opgenomen. Dus magere melkproducten voor de aanvoer van kalk heeft dus geen zin! Voor een te hoog cholesterol hoef je ook geen becel te nemen. Zet maar eens een pakje roomboter en een kuipje becel in de zon. Wat smelt er eerder? Precies, de roomboter! Dit zelfde gebeurt ook in je lichaam: roomboter smelt daar veel eerder en hoe sneller het smelt, hoe beter het is voor je lichaam en voor een gezond cholesterol.

voeding

voedingHoe zou ons voedingspatroon er ongeveer uit moeten zien?
Zo veel mogelijk verse, pure, onbewerkte, liefst biologisch geteelde producten, die je zelf moet bereiden. Verder volkoren, i.p.v. wit, veel groente en fruit, vette vis, 1e persing olijfolie, roomboter.

Dus zo min mogelijk voorbewerkte producten, kant en klaar maaltijden en mixen (voor macaroni, spaghetti e.d.), soepen, enz. Vermijdt allerlei kunstmatige toevoegingen, als kleur-, geur-, smaakstoffen en conserveermiddelen en vermijdt ook geharde vetten (margarines, diepvriespizza's e.a.). Eet regelmatig, d.w.z. 3 - 4 x daags en weinig tot geen (zoete) tussendoortjes, maar drink wel voldoende water. Onregelmatig eten en vaak tussendoortjes maakt dat de maag zich niet volledig kan legen, waardoor eten niet optimaal kan verteren. Daardoor kunnen allerlei kwalen ontstaan en word je eerder dik.

Nog meer dan goede voeding hebben we water en frisse lucht nodig. waterZonder voedsel kunnen we heel wat dagen, maar zonder water kunnen we maar kort en zonder zuurstof (frisse lucht) kunnen we maar enkele minuten zonder dat er schade aan de hersenen ontstaat. Koffie, frisdranken, cola en ook "gewone" thee onttrekken water aan het lichaam! Daar heeft het lichaam dus niets aan. Verstandig is het daarom om deze dranken zo min mogelijk te nuttigen en als je dit toch drinkt extra water erbij te drinken!

Zorg er ook voor dat er voldoende toevoer van zuurstof is naar de cellen. Dit doe je door een goede
(= "buik") ademhaling, veel wandelingen (in de bossen, langs het strand of gewoon in het park in de buurt)... en natuurlijk weinig tot niet roken.

© 2019 Ellen de Lange - Homeopathie Praktijk Purmerend Waterland